E-mail: Habex@Habex.hu
Telefonszám: +3670/42-12-786
Kenhető poliutetán szigetelés. A tökéletes víz- és hőszigetelés.
betöltés

A szórt purhab szigetelésről

Általánosságban a PUR habról

Talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna, vagy akár használta volna már élete folyamán ezt a szigetelő anyagot. Általános ismeretben a flakonos kiszerelésű kézi nyomású, (egy komponensű, gáz hajtású) PUR habot alkalmazza a lakosság, illetve építőipari vállalkozók kis felületű hézagok kitöltésére. A szórt poliuretán hab ipari alkalmazása azonban mind kivitelezés mind felhasználhatóság és anyag összetétel tekintetében eltér a megszokottaktól.

Ipari Alkalmazás

A szórt poliuretán hab szigetelés egy olyan technológia, amellyel már nem csupán hézag kitöltést végezhetünk, hanem - egy erre külön kifejlesztett speciális két komponensű anyagnak köszönhetően, mely nem egyezik a flakkonos közhasználatú habbal-, tökéletes hő- és vízszigetelő rendszert építhetűnk ki. Az eljárás egy ipari gép segítségével történik, amit szakirányú végzettséggel rendelkező emberek kezelnek. Kivitelezeseink során magas nyomáson, szóró pisztollyal kerül felhordásra a szigetelni kívánt felületre. A szórás folyamán tökéletes fedést tudunk elérni, ami a legalattomosabb szivárgó réseket is eltömíti. A munka menete folyamatos, ezáltal összefüggő felületet biztosít. Talán említenem sem kell, milyen energiahatékony méréseket eredményez ez.

Sajnos sokan tapasztalhatták már, hogy a megszokott szigetelőanyagok csak darabokban építhetők fel, apró réseket hagyva az illesztéseknél. Ezáltal hőveszteség alakul ki, hőhíd keletkezik, valamint egyes anyagok pl.: kőzet-, üveggyapot idővel összeesnek, elvesztik funkciójukat. A szórt purhabos eljárásnál minderről elfeledkezhetünk. Bizonyítottan ez a technológia a leghatékonyabb szigetelési forma. Fontos szempont az is, hogy bármilyen formát, alakot szigetelhetünk, hiszen teljes mértékben formakövető.

Teljes vízzárás - Lapostető szigetelés
Tökéletes bizonyíték a szórt purhab maximális vízzáróságára.
Felületi hőmérséklet szórt poliuretán hab vastagságának függvényében
Felületi hőmérséklet szórt poliuretán hab vastagságának függvényében.

Az alapanyag

A szórt purhab egy poliuretán alapú, két komponensű vegyület, amit folyékony halmazállapotban hordanak fel a felületre. Ezt követően az eredeti térfogatának akár 100-szorosára kitágulva egy kemény, összefüggő, légzáró réteget alkot. Különféle sűrűségben rendelhető, a szigetelendő felület funkciójának figyelembevételével. A szórt purhab magas R-értéket ért el vizsgálatok folyamán. Olyan hézagmentes légzárat biztosít, ami kizárja a rések, a tetőzet rögzítői által okozott hőhidak kialakulásának veszélyét. Ez a rendszer nem engedi be a levegőt, ezáltal megállítja a konvenziós hővesztést. Élettartama a hab szerkezetének köszönhetően 10-15 év feletti.

A zárt cellás szórt poliuretán hab más hőszigetelőkkel összehosanlítva
A zárt cellás szórt poliuretán hab más hőszigetelőkkel összehosanlítva

* Abszolút hőszigetelés alatt azt értjük, amikor a szigetelőanyag teljes mértékben fedi a felületet és teljesen illeszkedik is arra. A táblás szigetelőlapok és szivacsos szigetelők erre nem képesek, hiszen alkalmazásukkor az egyenetlen, nem szabályos felületre nem képesek teljesen illeszkedni, valamint az illesztések mentén szigetelés nélküli hézagok maradnak, ezért az elvártnál messze kevésbé hatékonyak. A helyszínen szórt poliuretán hab ezzel szemben 150-200kPa nyomáson a teljes felületen összefüggően megtapad minden rést kitöltve, ezért kizárólag abszolút hőszigetelésről beszélhetünk esetünkben. Mindemellett a táblás szigetelőanyagok képtelenek a lecsapódást megakadályozni vagy a felületi hőmérséklet megtartani, erre a célra kizárólag a zárt cellás poliuretán hab alkalmas, amely nem veszi át környezete hőmérsékletét, így teljes hőhidat képez a szigetelendő felület és a kültér között.

Fontos megemlíteni, hogy cégünk kizárólag zárt cellás poliuretán habszigeteléssel foglalkozik, amely négyszer sűrűbb a nyitott cellás társánál. Ez elérhetővé teszi a teljes vízzárást és messze szilárdabb szigetelőanyagot képez, mely ellenáll az időjárás viszontakságainak akár fedetlenül is. A nyitott cellás szigetelőanyagok esetében a beázás vagy a lecsapódó víz kritikus pont lehet, hiszen a vízátereszésen kívül a szigetelőanyag megromlik, összezsugorodik és elveszíti szigetelő képességét. Ezzel szemben a zárt cellás poliuretán hab teljesen vízzáró réteget képez már 2cm vastagságtól.

Tulajdonságok röviden

 • Kitűnő hőszigetelési tulajdonságok
 • Egészségre ártalmatlan
 • Páradiffúziós ellenállás
 • Teljes vízzárás
 • Állandó paraméterek
 • Sokrétű felhasználhatóság
 • Nagy szilárdság
 • Tökéletes szigetelés kritikus pontoknál
 • Gyors kivitelezés
 • Az egész felületen varratmentes
 • Tökéletes tapadás, nem válik le a felületről
 • Páralecsapódás megszüntetése
 • Ellenállóság

Az anyag tulajdonságai lévén sokszínűen felhasználható, melyről bővebb információt az almenüinkben olvashat.